Ria van den Engel: “Het is heel bijzonder om onze designs in het straatbeeld terug te zien.”

Ria van den Engel is regio accountmanager en onderdeel van het DMU-team. Dit betekent dat zij samen met een team verantwoordelijk is voor het design van de collectie van Xsensible. “Er gaat veel aandacht uit naar het design van onze schoenen.”

Vertel: hoe begint het ontwerpproces van onze schoenen precies?

“Samen met mijn collega Katia Janssens bezoeken we diverse seminars, zoals van Lidewij Edelpoort. Ook kijken we goed naar het straatbeeld. De mening van de consument is erg belangrijk. Op beurzen en evenementen ga ik graag in gesprek met onze klanten. Het is voor ons proces belangrijk om goed te luisteren naar wat er wordt gevraagd en gezegd. Promotiedagen horen hier ook bij. Winkeliers vertellen dan wat zij opmerken. Erg belangrijk. Zij zien namelijk eerstehands hoe mensen op onze collectie reageren en welke innovaties zij op zoek zijn. Dit proberen we te filteren en te vertalen naar ons eigen concept.” 

Hoe wordt de definitieve collectie bepaald?

“In samenwerking met een Italiaanse designer proberen we de meningen van de consument te vertalen naar ons concept. We stellen tijdens dit proces verschillende vragen: welke modellen deden het eerder goed? Maar ook: waar is vernieuwing mogelijk? Dat is ook de reden waarom we een erg brede collectie hebben. We bieden graag voor elk wat wils.” 


En dan?

“Zodra al deze informatie is gefilterd en vertaald naar ons eigen design, gaan we op reis om de materialen in te kopen. Dit gebeurd in Frankrijk en Italië. Eén van de dingen die onze schoenen uniek maakt, is het gepatenteerde stretchleer. Hier zijn we onwijs trots op. Toch neemt het ook de nodige uitdagingen met zich mee. Het matcht namelijk niet zomaar bij elk ander soort leer. Dit vraagt extra aandacht.” 

Hoe lang duurt de ontwikkeling van een nieuwe collectie?

“Het ontwikkelen van een nieuwe collectie duurt ongeveer 1,5 jaar. Die tijd is nodig om tot een topproduct te komen waar iedereen blij van wordt.” 


Wat maakt je het meest trots?

“Het is heel bijzonder om onze designs in het straatbeeld terug te zien. Onze schoenen kennen geen leeftijd. Het is voor mensen die ervaren dat onze schoenen comfortabeler zijn dan elk ander. Je merkt: als mensen onze schoenen dragen, zijn ze blij.”

Ben je nieuwsgierig geworden naar onze collectie? Neem snel een kijkje op onze website of vind een verkooppunt in jouw buurt. Volg ons voor meer behind-the-scenes beelden ook op Facebook en Instagram!

Terug naar overzicht Terug naar overzicht