Wat is er belangrijk bij het onderhouden van schoenen?

1. Nadat je je schoenen gedragen hebt, helpt het plaatsen van schoenspanners in je schoenen het leer van je schoenen in goede staat en model te houden. In het geval van lakschoenen helpt het plaatsen van een schoenspanner kreuken en barsten in de lak voorkomen. Waarom? Na het dragen zijn je schoenen warm en hebben ze zich naar je voet gevormd. Vervolgens trek je je schoenen uit waardoor deze afkoelen, opdrogen en het leer krimpt. Door direct een schoenspanner in je schoenen te plaatsen, blijft er spanning op het leer staan, hierdoor behouden je schoenen hun pasvorm. Let er in dit geval wel op, dat je geen plastic schoenspanners gebruikt, maar bijvoorbeeld een houten variant. Hout heeft een vocht onttrekkende en neutraliserende werking. Zo blijven je lakschoenen in goede staat en lekker fris.

2. Ook al berg je je schoenen slechts een nachtje op en ben je van plan om ze morgen weer te dragen, het is een goed idee om je schoenen eerst schoon te maken voordat je ze opruimt. Laat je schoenen drogen voordat je ze opbergt. Maak leren en suède schoenen schoon door vuil weg te borstelen en het materiaal af te stoffen met een zachte borstel die geen krassen maakt. Gebruik een speciale reiniger voor leer of suède om vlekken te verwijderen.

3. Als je je schoenen op de juiste manier opbergt zullen ze er goed uit blijven zien en bovendien langer meegaan. Je moet je schoenen beschermen tegen stof, water en zonlicht zodat de kleur niet vervaagt en het materiaal niet kromtrekt wanneer de schoenen opgeborgen zijn. Zorg ervoor dat je je schoenen niet opstapelt of op een hoop gooit. Hierdoor kunnen ze namelijk vervormen. Bewaar je schoenen in de originele schoenendozen of in opbergdozen waardoor ze er als nieuw uit blijven zien.

4.