5 slimme tips om je witte zolen schoon te houden

Witte zolen geven je schoenen direct een frisse en sportieve uitstraling, maar eerlijk is eerlijk: het kan lastig zijn om ze ook wit te houden. In dit blog lees je 5 slimme tips om je witte zolen schoon te houden.


Na verloop van tijd ontstaat er vaak een vlekje op je zolen, zelfs als je ze met zorg behandelt en als kostbare bezittingen beschermt. Maar maak je geen zorgen! Een vlek betekent niet het einde van je mooie witte schoenen. Stel je voor dat je schoenen er weer uitzien alsof ze net uit de doos komen. Gelukkig zijn hier een paar handige tips om je witte schoenen weer te laten stralen, of ze nu van leer zijn of glanzend wit. Met een beetje aandacht en deze trucjes zien ze er in een mum van tijd weer als nieuw uit!

1. Water- en vuilafstotende spray

Je bent vast wel bekend met het gezegde ‘voorkomen is beter dan genezen’. Een uitspraak die ook zeker van toepassing is als het om witte zolen gaat. Wat niet vuil is, hoeft immers ook niet schoon te worden gemaakt. Heb jij onlangs een nieuw paar Xsensible Shoes met witte zolen gekocht? Spray ze in met water- en vuilafstotende spray! Deze spray legt een beschermlaagje over je schoen waardoor vuil hier niet tot nauwelijks doorheen dringt. Laat je vooral informeren bij jouw favoriete schoenwinkel over welke spray precies bij jouw schoen past en hoe deze te gebruiken. 

2. Afwasmiddel


Hoewel een water- en vuilafstotende spray een sterke basis legt, is het natuurlijk niet te voorkomen dat je witte zolen in de loop der tijd gebruikerssporen laten zien. Niet erg, want er zijn verschillende slimme trucjes om je witte zolen weer spiksplinternieuw te doen ogen. Eén van onze favoriete tips is je witte zolen schoon te maken met een licht vochtige keukenspons en afwasmiddel - bij voorkeur wit of kleurloos.
 • Maak cirkelvormige bewegingen terwijl je het vuil wegpoetst en vermijd contact met het bovenmateriaal.
 • Is het vuil verdwenen? Maak de witte zolen dan droog met een schone doek.

3. Baking soda

Is het schoonmaken met afwasmiddel niet afdoende? Dan is het tijd om wat zwaarder geschut uit de (keuken)kast te halen. In dit geval: baking soda, afwasmiddel (wit of kleurloos), kommetje, tandenborstel en een doek.
 • Mix eerst het afwasmiddel en baking soda met elkaar in een kom met lauw water, waarbij de verhouding 1 op 1 is.
 • Meng de substantie met elkaar met behulp van een vochtige tandenborstel.
 • Dip de tandenborstel opnieuw in de substantie en breng het met draaiende bewegingen aan op de vieze delen van de witte zolen. Vermijd wederom contact met het bovenmateriaal.
 • Laat de mix enkele minuten inwerken en veeg het vervolgens af met een vochtige, doek.
 • Laat de schoenen nu even drogen et voilà: je stapt enkele tijd later de deur uit met sprankelend witte zolen.
Hoewel huis-, tuin- en keukenoplossingen soms effectief zijn, adviseren we toch om professionele producten te gebruiken. Onze Xsensible Sole Cleaner™ is zo'n product en is verkrijgbaar bij onze verkooppunten.

4. Sole cleaner

Om je zolen moeiteloos langer stralend te houden, is het aan te raden om een zolenreiniger te gebruiken. Onze eigen Xsensible Sole Cleaner™ biedt een professionele optie, maar er zijn ook goede alternatieven beschikbaar, zoals Collonil (Carbon Mid-sole Cleaner). Het is eenvoudig. Breng de spray aan op de zijkanten van de zool. Laat het even intrekken en veeg het dan af met een spons of doekje. De Xsensible zolenreiniger is verkrijgbaar bij een verkooppunt bij jou in de buurt.

5. Witte veters

Maak je schoenen af door je veters weer helemaal wit te maken. Dit geeft ze een frisse uitstraling voor een extra stralend resultaat.
 • Verwijder de veters uit de schoenen.
 • Borstel het losse vuil weg met een stevige borstel.
 • Vul je een emmer met heet water. Voeg vervolgens een scheutje wasmiddel of zeep toe aan het water, meng goed.
 • Laat de veters enkele minuten in het mengsel weken.
 • Spoel de veters uit in de wasmachine, laat ze drogen en voilà, ze zijn weer stralend schoon!
Als ze niet zo fris zijn als je had gehoopt, kun je overwegen om een nieuwe set veters te kopen voor direct resultaat.

Ontdek je nieuwe favoriete paar

Heb je al van alles geprobeerd om je witte zolen te redden, maar zonder succes? Misschien is het tijd voor een nieuw paar schoenen voor een frisse start. Ontdek het verkooppunt bij jou in de buurt en laat je vrijblijvend adviseren door deskundige medewerkers.

Wil jij graag een stap voor zijn op de rest? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram! Zo blijf je op de hoogte van de laatste nieuws van Xsensible en ontvang je een exclusief kijkje achter de schermen.
Terug naar overzicht Terug naar overzicht