Zijn Xsensible schoenen waterdicht/waterafstotend?

Er is een duidelijk verschil tussen waterdicht en waterafstotend:
Waterdicht wil zeggen dat er gedurende een langere periode geen water naar binnen zal komen. Wanneer je een dag lang in het water zou staan blijft de binnenzijde van de schoen -en dus je voeten- 100% droog.

Waterafstotend (= NIET waterdicht) wil zeggen dat er gedurende een korte periode geen water naar binnen zal komen. Even door de regen lopen zal geen probleem opleveren, door nat gras lopen of een langere tijd in natte omstandigheden dus wel, dan krijg je natte voeten. Bij waterafstotende schoenen kunnen we nooit zeggen hoe lang je droge voeten houdt omdat dit van vele omstandigheden afhankelijk is.

Bij waterdichte wandelschoenen kunnen we zeggen dat je altijd droge voeten houdt (mits het water niet van de bovenkant in je schoenen loopt. Door toepassing van het membraam en het sealen van de stiknaden wordt het water vanuit het leder dus tegengehouden en is er sprake van “waterproof”. Dit geldt overigens voor het onderste deel van een schoen of laars. (Voor een schoen is dit +/- 3 cm boven de rand van de zool. Dit komt er op neer dat als de neus van de schoen helemaal onder water staat het water mogelijk langs de vetersluiting naar binnen kan lopen Bij een laars ligt dit wel iets hoger. 

Wij hebben er voor gekozen om onze schoenen waterresistant/waterafstotend te maken en niet waterdicht. Reden hiervoor is de volgende. Bij het produceren van stretchleer en stretchsuède gebruiken wij Lycra. Dit is de laag waar ons leer en suède aan bevestigd wordt. Lycra heeft als nadelige eigenschap dat het warm is bij het dragen. Om de schoen ook optimaal te laten ademen is ons stretchleer/stretchsuède waterafstotend gemaakt en niet waterdicht. Waterdichtheid wordt behouden door ze regelmatig te behandelen met een daarvoor bestemde spray.